Tényleg a férfiakat szerette a Himnusz költője, Kölcsey Ferenc? Ki írta az elsőmagyar homoerotikus költeményt? Mi az igazság Báthory Erzsébetről, akiről feltételezték, hogy leszbikus? Hogyan alakult a szexuális orientációról való gondolkodás Freudtól napjainkig? Hogyan kérdőjelezte meg a tudomány mindenhatóságát a hetvenes években az új szexualitáspolitika? Hogyan kezdődött az LMBT mozgalom Amerikában? Miként jelent meg a téma a századelőmagyar sajtójában? Hogyan éltek az LMBT emberek a rendszerváltás előtt? Honnan jött az ötlet, hogy Budapesten is Pride-ot szervezzünk, és miként alakult a későbbiekben a felvonulások története? Miként jelenik meg az LMBT téma a festészetben, a zenében vagy éppen a filmművészetben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre igyekszik megtalálni a válaszokat, vagy legalábbis elgondolkodtatni az érdeklődőket a Magyarországon immár második alkalommal megrendezett LMBT Történeti Hónap.

A programsorozat több szempontból is jubilál. Az LMBT Történeti Hónap húszéves a világon. 1994-ben Amerikából indult azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek történelmi és kulturális jelenlétére a történelemben és napjainkban. A hónap ötletadója Rodney Wilson, egy Missouri állambeli középiskolai történelemtanár volt, aki észrevette, hogy a tankönyvek egy szót sem írnak az LMBT emberekről. Így tanártársaival és diákokkal közösen az LMBT emberek történelmi szerepére rávilágító programsorozatot szervezett. Az LMBT Történeti Hónap azóta jelentős eseménnyé bővült Amerika-szerte. 2004-ben, tíz évvel ezelőtt pedig az Egyesült Királyságban is megrendezték, amihez aztán később egyre több európai ország csatlakozott.

LMBT történeti szempontból Magyarországon is fontos évfordulókra emlékezünk. Húsz évvel ezelőtt, 1994. április 10-én alakult meg a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért, amelynek bejegyzését a bíróság valamennyi fokon elutasította és amely jelentős vitákat keltett. Az ún. Szivárvány-ügy ezért az egyik legfontosabb eseménynek tekinthető a magyarországi LMBT történelemben. Két másik kerek évfordulónk is van: idén tizenöt éves a Labrisz Leszbikus Egyesület, valamint tízesztendős az Atlasz Sportegyesület, amelyeknek ezúttal is gratulálunk.

Tavaly első alkalommal Magyarországon is emlékeztünk az LMBT történelemre, egy egész hónapon át. Az LMBT Történeti Hónapot szeretnénk hagyománnyá tenni, így – folytatva a tavalyi kezdeményezést – 2014 februárjában immár második alkalommal rendezzük meg, ezúttal is az összefogás jegyében. A programokat a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Háttér Társaság koordinálja, ám az együttműködésben több mint húsz másik szervezet, csoport vesz részt, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkájukat. Budapesten kívül Szegeden, Miskolcon és Tahitótfalun is várják programok az érdeklődőket.

Mindenkit szeretettel várunk az LMBT Történeti Hónap eseményeire! Reméljük, minél többen felfedezik majd azt a gazdag kultúrát és múltat, amit a magyar LMBT közösség ápol. Jó szórakozást kívánunk!

Az LMBT Történeti Hónap szervezői